ENNEAGRAMFORENING NORGE – HVEM ER VI?

Vi er en aktiv og engasjert medlemsorganisasjon som har som mål å formidle bruksområder for personlighetsverktøyet Enneagrammet, samt teorier bak metoden.

Foreningen er et ikke-kommersielt interesseforum som arrangerer Enneagramkafeer og seminarer som er åpne for alle.

BLI MEDLEM!

All info om medlemskap og priser finner du under Medlem.

Relasjoner og konfliktforståelse

Posted by
|

 

IMG_7335IMG_7334IMG_7336

Kan man kombinere kunnskapen om Enneagramtypene med andre psykoterapeutiske tradisjoner? Kan innsikten i de ni personlighetstypene som i seg selv er et terapeutisk system, gi utvidet mening til andre etablerte psykologiske verktøy? På årets første Enneagramkafe 8. februar, holdt Liv B. Vadum en spennende workshop om relasjoner, polariteter og arbeid med konfliktredusering, der hun kombinerte kunnskapen om polaritetsmønstrene i de ni Enneatypene med gestaltpsykologiske prinsipper.

Salen på Litteraturhuset var fullsatt med interesserte Enneagramentusiaster. Det vil si fullsatt sal var det ikke, den var mye mer enn fullsatt! Tilstrømningen av interesserte var så stor at vi måtte flytte hele arrangementet til en annen større sal.

IMG_7281Og de fremmøtte fikk det de kom for! Liv holdt oss oppmerksomme og engasjerte i to fulle timer der hun bl.a ba deltakerne ’kartlegge’ seg selv i et kart med motsetninger, f.eks. selvstendig vs. uselvstendig, morsom vs. kjedelig, klok vs. dum.

Deretter demonstrerte hun med en deltaker, hvordan vi ønsker å definere oss selv som den ene delen av en motsetning, fordi vi ikke liker å se den andre delen i oss selv.

IMG_7324

IMG_7337Men vi mennesker inneholder alt, vi kan både være selvstendige og uselvstendige, morsomme og kjedelige, kloke og dumme, i ulike situasjoner. Vi kaller det vi ikke vil se for ‘skyggen’.

Og det er vårt ønske om ikke å se skyggen i oss selv som i høy grad skaper konflikt, fordi vi kjemper for å bli sett som f.eks. kloke, og blir fornærmet hvis noen antyder at vi ikke er det.

Hver Enneagramtype har et slikt indre kart over særlige kvaliteter, og et selvbilde som de kjemper for å oppretholde.

IMG_7297

Etter pausen viste Liv hvordan hun bruker denne modellen i teamutvikling. Først får teammedlemmene kartlagt profilen sin i en Enneagramtest. Deretter ser de på hvilke kvaliteter som er i høysetet – f.eks. tenkning vs. handling – og hvilke ubrukte ‘skyggesider’ medlemmene av teamet må utvikle for å skape balanse – for eksempel: balanse mellom tenkning og handling.

IMG_7310

Både i pausen og lenge etter at workshoppen var avsluttet var deltagerne entusiastisk engasjert i samtaler og diskusjoner om temaene. Relasjoner og  arbeid for konfliktforståelse er noe som tenner Enneagram-menigheten og etter kafeen reiste alle hjem med hodene fulle av ny innsikt, Takk til Liv for en flott workshop!

IMG_7317IMG_7320

 

Laster...

  Kalender

  << sep 2019 >>
  mtotfls
  26 27 28 29 30 31 1
  2 3 4 5 6 7 8
  9 10 11 12 13 14 15
  16 17 18 19 20 21 22
  23 24 25 26 27 28 29
  30 1 2 3 4 5 6

  Arrangement

  Facebook

  I går fikk vi en solid innføring i sorg. Ikke visste jeg at sorg er noe som påvirker hele kroppen! Det parasympatiske nervesystem påvirkes og du får «sorghjerne», symptomer som kan ligne på det som skjer når du er stressa, men som opplagt skal behandles annerledes. Mettes klare ord er: du kan ikke gjemme deg fra sorgen. Den er der, og du kan midlertidig få lettet på trykket ved å spise, se på TV, jogge, jobbe mer eller ha sex, men sorgen er der til du anerkjenner den og tar det ene prosent ansvar du har - for ellers er du offer for noe du ikke har kontroll over, og det er du slett ikke.

  Dessverre får vi fremdeles høre at «det går over», «dette trenger du ikke å være lei deg for» eller «tiden leger alle sår». Forskning viser tydelig at det er FEIL, men vi sier det; kanskje fordi det er ubehagelig å møte noen som har mistet noe(n), eller fordi vi synes det er pinlig å gråte foran andre.

  Det sies at de fleste har opplevd 15 større tap i løpet av de første 15 leveårene. Her scorer typene veldig ulikt i selvrapportering, og Mette hadde noen gode tanker rundt hvorfor bl.a. en 7er for eks. sier at de ikke har opplevd større tap for de er i 20-årene. Utrolig spennende hva hun har funnet, og helt klart et samfunnsproblem at vi er i ferd med å lage sorg til en diagnose, istedenfor å behandle den som det den er: en følelse. Alltid riktig, og alltid forskjellig. Takk, Mette Hvied Lauesen, for en fantastisk ettermiddag!

  Har du gått glipp av det kan du gå på hennes hjemmeside og lese mer: www.slipsorgen.dk/
  ... See MoreSee Less

  View on Facebook

  Arkiv

  IEAs stiftere består av Kirsti April Fønhus og disse: