May the Metaphores be with you!!!

Posted by
|

  img_6548-1img_6587img_6592

Det sies at Tom Condon med sine 1,98 m. er verdens høyeste Enneagramekspert, men om det er sant vet jeg ikke. Det spiller for øvrig ingen rolle, han er i hvert fall en av de beste! Noe han demonstrerte på en imponerende måte med workshop’en Living in a Metaphorical Universe som ble arrangert av 9TYPER i Oslo lørdag 29 og søndag 30 oktober.

img_6605Tom Condon kombinerer sin kompetanse med NLP og Milton Erickson’s hypnoseteknikker som han kobler sammen med en inngående kjennskap til Enneagramtypene, og har utviklet flere imponerende verktøy som han_dsc4147 bruker til å bevisstgjøre oss og skape effektive positive forandringer med. Et av verktøyene hans er å ta utgangspunkt i hvilke historier og metaforer vi bruker om oss selv og livene våre. Ofte er disse dysfunksjonelle fordi bildene vi bruker er negative og begrensende som for eksempel: ”Ekteskapet mitt er et fengsel”, ”Nå har jeg møtt veggen” eller ”Livet er som en horror film!”

img_6455”Forskjellige Enneagramstiler har hang til forskjellige selvbilder. Enere kan se seg selv som profeter, reformatorer eller voktere av reglene, Toere som engler eller hjelpere, Treere som høytytende suksessmaskiner, Firere som unike og sensitive fremmede, foreldreløse eller handicappede. Femmere ser iblant seg selv som computere eller bibliotekarer, Seksere som ofre eller slaver og Syvere som hoffnarrer eller eventyrere. Åttere kan se seg selv som krigere eller dyr, særlig vakthunder, haier og løver. Niere forteller om bilder av bønder, flyktninger, hjemløse, servitører eller annenrangs borgere.”  (sitat Tom Condon)

img_6494img_6487

I løpet av workshop’en lærte vi å sette oss selv i lett transe og hente frem nye metaforer fra underbevisstheten. På den måten kunne vi skape andre og mer positive bilder og historier både for hverandre, og i våre egne prosesser. Vi arbeidet i grupper med hverandres historier og tok utgangspunkt i våre egne utfordringer og lærte å skape metaforer for både problemer, løsningene på dem, og veiene frem til målet.

Versjon 3På vei til målet reiste vi gjennom dype skoger, åpne landskap og høye fjell, dykket ned i mørke kjellere og besøkte eventyrkongens slott. Vi møtte både troll, prinsesser, julenisser, kakebakere og alkymister. Noen trillet steiner som Sisyfos, andre skrev bøker, eller badet i lysregn. En av oss opplevde til og med å bli gjenfødt som Gandalf på den hvite hesten.

Og etter to intense, men lærerike og opplevelsesfylte dager kunne Tom glede seg over at den norske fanklubben hadde vokst og blitt større ”som en esende brøddeig” foreslo noen(!), og at klemmene ”satt løst” da vi tok farvel og ønsket ham velkommen tilbake.

 

 

 

Kalender

<< sep 2019 >>
mtotfls
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Arrangement

Facebook

I går fikk vi en solid innføring i sorg. Ikke visste jeg at sorg er noe som påvirker hele kroppen! Det parasympatiske nervesystem påvirkes og du får «sorghjerne», symptomer som kan ligne på det som skjer når du er stressa, men som opplagt skal behandles annerledes. Mettes klare ord er: du kan ikke gjemme deg fra sorgen. Den er der, og du kan midlertidig få lettet på trykket ved å spise, se på TV, jogge, jobbe mer eller ha sex, men sorgen er der til du anerkjenner den og tar det ene prosent ansvar du har - for ellers er du offer for noe du ikke har kontroll over, og det er du slett ikke.

Dessverre får vi fremdeles høre at «det går over», «dette trenger du ikke å være lei deg for» eller «tiden leger alle sår». Forskning viser tydelig at det er FEIL, men vi sier det; kanskje fordi det er ubehagelig å møte noen som har mistet noe(n), eller fordi vi synes det er pinlig å gråte foran andre.

Det sies at de fleste har opplevd 15 større tap i løpet av de første 15 leveårene. Her scorer typene veldig ulikt i selvrapportering, og Mette hadde noen gode tanker rundt hvorfor bl.a. en 7er for eks. sier at de ikke har opplevd større tap for de er i 20-årene. Utrolig spennende hva hun har funnet, og helt klart et samfunnsproblem at vi er i ferd med å lage sorg til en diagnose, istedenfor å behandle den som det den er: en følelse. Alltid riktig, og alltid forskjellig. Takk, Mette Hvied Lauesen, for en fantastisk ettermiddag!

Har du gått glipp av det kan du gå på hennes hjemmeside og lese mer: www.slipsorgen.dk/
... See MoreSee Less

View on Facebook

Arkiv

IEAs stiftere består av Kirsti April Fønhus og disse: